Mehmet Özhaseki: Yıl sonuna kadar 200 bin konutu teslim edeceğiz
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Çevre Projeleri Medya Buluşmaları Programı’nda konuştu.
Sözlerine, “Bakanlığımızın üç tane konusu var; çevre, şehircilik, iklim değişikliği. Hepsi birbirinden önemli. Bunlardan çokça bahsedecek değilim. Bu üç konunun dışındaki konuyu kendimize ödev olarak aldık.
Birinicisi deprem bölgesindeki hasarların giderilmesi, zararların tazmini, buradaki vatandaşların haklarının teslim edilmesi konusu.” diyerek başlayan Bakan Özhaseki’nin konuşmasının devamı şu şekilde:
“Türkiye bir deprem ülkesi”
İkincisi de Türkiye bir deprem ülkesi. Başta İstanbul olmak üzere birçok kentimizi depremler gelmeden daha sağlam hale getirme görevi. Bunun için uğraşıyoruz. Malumunuz 6 Şubat’ta büyük bir deprem yaşadık. Burada 680 bin kadar konut 170 bin kadar da iş yerimiz zarar gördü. Hak sahipliğini AFAD belirliyor. Biz ise gece-gündüz uğraşıyoruz.
O bölgelerde müthiş bir çalışma var. Dünyanın en büyük şantiyesi şu an deprem bölgesi. Bir taraftan merkezleri yıkılmış olan şehirlerimizde yeni bir anlayışla meydan projesi peşinden koşuyoruz. Tam 4 bin 333 tane köyde bir kısmı geleneksel yapıyla bir kısmı da çelikten olmak üzere 100 bin yapıyı inşa ediyoruz.
“2025 yılı sonuna kadar tüm hak sahiplerine evlerini teslim edeceğiz”
Deprem bölgesinde 76 bin 644 konutu teslim ettik. 2024 yılı sonuna kadar 200 bin konutu teslim edeceğiz. 2025 yılı sonuna kadar tüm hak sahiplerine evlerini teslim edeceğiz.
188 bin binada sıfır atık yönetimi uygulandı
Sıfır atık ile bugüne kadar 188 bin binada sıfır atık yönetim sistemini hayata geçirdiklerini söyleyen Özhaseki, “Yapılan bu çalışmalar sonucunda 2017 yılında yüzde 13 olan geri kazanım oranımızı 2023 yılında yüzde 35’e çıkardık. Proje başlangıcından bu yana 59,9 milyon ton geri kazanılabilir atık ekonomiye kazandırıldık. 498 milyon ağaç kurtardık.” ifadelerini kullandı.
“İklim değişmeden biz değişelim”
Dünya büyük bir israf ve kirletme çılgınlığının peşinde. Doğa dönüyor kendine zarar verenlerden intikam alıyor. Bize ne diyemeyiz. Bizi ilgilendirmiyor diyemeyiz. Hepimizin sadece bir dünyası var. Dünyayı kirleten ülkeler çok net olmasına rağmen biz birçok faaliyetin içerisindeyiz. Bunu gönüllü yapıyoruz.
Bizler slogan olarak “İklim değişmeden biz değişelim” istiyoruz. Müthiş çabalarımız var. Meclis’e sunacağız, iklim kanununu çıkaracağız. Atık su arıtma tesislerimizi çoğaltıyoruz.
Bu çabalar içerisinde elbette büyük paralar harcamaya devam ediyoruz. Mavi Bayraklı Plaj sayısında dünya üçüncüsüyüz. Millet bahçesi projemiz var. 81 ilde yapmayı planladık. Yarısını tamamladık. Diğer yarısını da bitirmek üzereyiz.
“Ne kadar zorluk, şahıs ve grup varsa temizleyeceğiz”
Vatandaşların denize ulaşmasındaki zorlukların üstesinden geleceklerini söyleyen Bakan Özhaseki, “Ne kadar zorluk, şahıs ve grup varsa temizleyeceğiz. Yıkımlar bayram boyunca başladı. ‘Bu ne kadar devam edecek’ diye sorarsanız belki senelerce bitene kadar. ‘Çevre Deniz İhbar Hattı’ kurduk. Bu hatta da gelen ihbarları değerlendiriyoruz” diye konuştu.
“100 halk plajı açılacak”
Bakan Özhaseki, “100 tane kadar da bakanlık olarak halk plajı açmayı düşünüyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığının bizden istediği yerleri tahsis ettik. Onlar gerekli çalışmayı yapıyorlar. Halkın denizlere rahatça erişimini sağlayacak şekilde 100 tane plaj kurmayı hedefledik” şeklinde konuştu.
“Halkımız denizlere rahatça ulaşabilmeli”
Vatandaştan yana tavır aldıklarını aktaran Özhaseki, “Biz tarafız, halktan yanayız ve bu hiç değişmeyecek. Arkadaşlarımız güzel bir slogan bulmuşlar, ‘Türkiyedeniz’. Halkımız o denizlere rahatça ulaşabilmeli. Her vatandaşımızın rahatça kıyıya ulaşabileceği ‘Türkiyedeniz’” açıklamasında bulundu.
Mapa Şamandıra Projesi
Bakan Özhaseki, deniz kıyılarındaki yat ve teknelerin demirlenmesi sırasında kancaların su altındaki ekosisteme zarar vermesinden ötürü “Mapa Şamandıra Projesi”ni de hayata geçireceklerini ifade etti. Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Özel çevre koruma bölgeleri olmak üzere tüm sahillerimizi teknelerin vermiş olduğu zararlardan korumak istiyoruz. Bu bölgelerde yapmış olduğumuz incelemelerde şunu gördük. Birincisi yat sahibi arkadaşlar, rastgele yatlarını bağlıyorlar. Sonra da çapa atıyorlar. Bir müddet sonra da onu çekerken yerin altındaki denizlerin ormanı dediğimiz oksijen deposu çayırları koparıp alıyorlar.
Bir taraftan sahillerde ve kıyılardaki ağaçlara zarar veriyorlar. Atmış oldukları çapayla 8-10 metrekarelik bir alanda onlarca yıl oluşmuş olan oradaki çayırları yolup alıyorlar ve denizlerin ormanını oksijensiz bırakıyorlar. İçinde insanlar yaşıyor. Onların kirliliklerini rastgele şekilde koylara veya biraz açığa çıkınca açığa veriyorlar.”
“Böyle gider ve kirletmeye devam edersek Marmara’yı yitireceğiz”
“700 kadar mapa sapandıra yerleştireğiz”
Marmara Denizi’ndeki kirliliği yok etmeye çalıştıklarını anlatan Bakan Özhaseki, “Bu tespitlerden sonra Mapa Şapandıra Projesi’ni gündeme aldık. Bu alanda 40- 50 metre arayla uygun yerlere 700 kadar mapa şapandıra yerleştireğiz. Kıyıda bağlı olacağı yer belli olacak. Onun da denizdeki çapa attığı yerde sabitlemesi için kullanacağı alttaki 4 veya 5 tonluk kütleyi de koyup oraya bağlamasını sağlayacağız” diye konuştu.
Yat ve teknelere atık denetimi
Yatlar ve teknelerin kıyıda konaklaması için mobil uygulama geliştirdiklerine dikkati çeken Bakan Özhaseki, şu ifadelere yer verdi:
Söz konusu uygulamayla koylardaki ağaçlar ile tarihi ve kültürel varlıkların korunacağını aktaran Bakan Özhaseki, şöyle konuştu:
“10 kadar grup yatların kirliliklerini alıyor ama birçok kaptan ile konuştum. Dediler, ‘Efendim siz bizim bakanımızsınız. Yalan söyleyemeyiz. Parayı veriyoruz ama kirliliği vermiyoruz. Onları bir yere giderken hafif açığa çıktığımızda olduğu gibi denize boca ediyoruz. Buna hakkımız yok arkadaşlar. Bu tespitler ışığında biz bunu çok ısrarlı bir şekilde takip edeceğiz. Gelecek sene nisan ayıyla birlikte izah etmeye çalıştığım sistem Göcek koylarında başlayacak. Sonra da imkanlarımız el verdikçe en hızlı bir şekilde bütün koylarımızda yaygınlaştıracağız bunları. Taviz vermeden bunu da zaten uygulayacağız.”
Depozito Yönetim Sistemi
2022 yılında pilot bölge seçilen Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde kurulan depozito iade makinelerini işaret eden Bakan Özhaseki, çevreyi temiz tutmak için söz konusu makinelerin sayısının arttırılacağını bildirdi. Bakan Özhaseki, şunları kaydetti:
Hedef 2028 yılında 30 bin depozito iade makinesi
Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Hedefimiz 2025 yılı ortasına kadar asgari makine ve alt yapı kurulumu yapılarak ulusal depozito sistemini başlatmak. 2025 yılında 5 bin noktaya ulaşacağız. 2028 yılında da tam 30 bin sayıya ulaşacağız. Bunları en yoğun insanların yaşadıkları yerlere, üniversitelere, belediyelerin giriş çıkışlarına, millet bahçelerine, otellere ve restoranlara ve ‘yerim müsait’ diyenlere ‘buyurun’ deyip koymalarını sağlayacağız.”