Reuters’ten ‘Erdoğan’ analizi: İktidarda kaldıkça risk artıyor
İngiltere’nin Reuters haber ajansından Hugo Dixon, Türkiye’deki seçimlere ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a atıfta bulunarak “Erkekler ne kadar güçlüyse, iktidarda kalmaları o kadar riskli” başlıklı bir ekonomik analiz yazdı.
Dixon, cumhurbaşkanı adayı Erdoğan’ın yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e işaret ederek, “Bir otokratın iş dünyasının yanında olacağı umudu çoğu zaman yatırımcıları cezbediyor. Otoriter liderler ne kadar uzun süre iktidarda kalırsa, ekonomilerine zarar veren kararlar alma riski o kadar yüksek” dedi.
‘ERDOĞAN’IN İLK DÖNEMİNDE BORSA YÜKSELDİ’
‘Otokratik güç ile ekonomik performans arasındaki ilişkinin net ve anlaşılır olmaktan uzak’ olduğuna dikkat çeken Hugo Dixon, tarihten örnekler vererek, uzun süredir iktidarda olan liderlerin ekonomilerini yeterince yönetebildiklerini, demokratik ülkelerin ise ekonomilerini yeterince yönetebildiklerini belirtti. ekonomi alanında da kötü kararlar verirler.
“Yatırımcılar genellikle otoriter liderler göreve geldiklerinde iş hayatı için iyi şeyler yapacaklarını düşünerek heveslenirler” gözlemini paylaşan Dixon, “Örneğin Türk borsası dolar bazında ilk on yılda dokuz kat yükseldi. Erdoğan’ın iktidarda olduğu yıllara ilişkin “Rusya borsası Türkiye’deki ilk 14 yılında dolar bazında 5 kat yükseldi. Xi’nin başkanlığının ilk döneminde Çin hisseleri yüzde 60 değer kazandı” dedi.
‘TEK ADAM REJİMİ İÇİN ZAMANA İHTİYAÇLARI VAR’
Bunun kısmen bu üç liderin büyüyen ekonomileri ele geçirmesinden kaynaklandığını belirten Dixon, Erdoğan’ın ekonomik krizin ardından Türkiye’de iktidara geldiğini hatırlatarak, “Erdoğan ekonomiyi kıyıdan geri getiren geleneksel politikaları sürdürdü. Daha sonra enflasyon yükselirken alışılmadık politikalar benimsedi ve “Erdoğan’ın ikinci 10 yılında lira dolar karşısında yüzde 90 değer kaybetti, borsa dolar bazında yarı yarıya düştü” dedi. söz konusu.
Bu bağlamda Çin ve Rusya’dan örnekler veren Dixon, “Otoriter liderlerin başlangıçta daha iyi performans göstermelerinin nedenlerinden biri de tek adam yönetimi kurmak için zamana ihtiyaç duymalarıdır. Bu da büyük bir savrulma yaşamalarını engelleyebilir” diyor. Bunun yerine etraflarını onlara karşı çıkmaktan korkan dalkavuklarla çevreliyorlar.”
‘SALDIRGANLIK AFETE GELEBİLİR’
Hugo Dixon, neredeyse her zaman erkek olan bu ‘güçlü adamların’ kavgaya daha yatkın olduğunu söylerken, bunun nedenini ‘ulusal gücün imajlarının bir parçası olması’ olarak gösterdi. Dixon, bu noktada Ukrayna ve Tayvan örneklerini aktararak, “Ancak komşulara yönelik saldırganlık felaket getirebilir” dedi.
Bu ülkelerde yaşananların Hindistan ve Başbakan Narendra Modi için ders olduğunu kaydeden Dixon, “Önümüzdeki yıl yapılacak seçimlerde Modi’nin üçüncü kez seçilmesi bekleniyor. Erdoğan, demokratik sistemlerin bile her zaman dizginleyemeyeceğini ortaya koyuyor. Otokratik eğilimler… Acı çekmeye meyilli olduğunu unutmasınlar” sözleriyle analizini bitirdi.(DIŞ HABER)